Blogg/Nyheter

Vi köper Era mynt och sedlar - Bra betalt!

Vi köper Era mynt och sedlar och betalar extra bra för guldmynt, plåtmynt, provmynt samt mynt före 1873. Hör gärna av Er om Ni har något till salu och komplettera gärna med bilder. Skicka ett mejl till, [email protected]. Vi utgår från mellersta Sverige och gör många inköpsresor per år. Vi erbjuder kostnadsfri värdering vid köp och via onlinevärdering.

Välkomna med Er förfrågan idag!

Exempel på en samling med guld- och silverskrot tillsammans med en mindre myntsamling som vi köpte in för en tid sedan.

 

MyntsidanOnline 2024-03-25

                                                                                                                                                                       

 

Hittade en artikel på SvD idag som berör äldre svenska sedlar och även några privatbanksedlar, trevlig läsning!

http://www.svd.se/naringsliv/pengar/kanner-du-igen-de-gamla-sedlarna_4339857.svd?sidan=1

 

MyntsidanOnline 2015-03-02

                                                                                                                                                                           

 

2 000 guldmynt funna på havets botten

Cirka 2 000 guldmynt, minst 1 000 år gamla, har hittats vid Israels Medelhavskust. Mynten, som sammanlagt väger nio kilo, upptäcktes av sportdykare i den gamla hamnen Caesarea mellan Haifa och Tel Aviv.

Dykarna trodde först att de stött på något slags leksaksmynt. Men experter från landets motsvarighet till Riksantikvarieämbetet kunde snart konstatera att guldpengarna präglats under fatimiddynastin, ett kalifat som styrde stora delar av Mellanöstern under perioden 909-1117.

Marinarkeolog Kobi Sharvit tror att mynten härstammar från ett skeppsbrott:

- Fartyget var troligen på väg till centralstyret i Egypten med insamlade skatter.

Riksantikvarieämbetet vill inte göra någon uppskattning av guldmyntens värde, annat än att de är "ovärderliga". Ingen hittelön utgår till sportdykarna, och guldpengarna är nu i israeliska statens ägo.

 

Källa: TT Nyhetsbyrån

 

MyntsidanOnline 2015-02-18

                                                                                                                                                                           

 

1/6 Riksdaler 1804 på 1803

Den senaste tiden har jag sett två försäljningar av 1/6 riksdaler 1804 där man har angett att det ska vara överpräglingen på 1803. I båda fallen så har det handlat om klumpar på årtalets 4:a och alltså ingen överprägling. Denna variant är mycket sällsynt och otroligt underskattad i såväl Tonkin som annan litteratur. Själv så känner jag enbart till 3-4 exemplar inklusive mitt eget exemplar och jag tänkte därför visa upp hur den riktiga varianten ska se ut, se nedan.

 

1-6-rdr-1804.jpg

                      

Notera att man tydligt kan se hur 3:ans överdel sticker ut. Jag hoppas att detta kan vara till hjälp för andra samlare som är på jakt efter denna variant.

 

MyntsidanOnline 

                                                                                                                                                                            

 

Diskussionsforumet - Svenska mynt på nätet

För några år sedan så registrerade jag mig på ovanstående diskussionsforum som berör allt möjligt kring numismatik. Jag rekommenderar alla numismatiker oavsett erfarenhet att gå med i detta forum. Det finns ett mycket stort utbud av  trådar som både är intressanta och otroligt givande. Alla medlemmar har dessutom chansen att ställa egna frågor och göra inlägg. Ta därför chansen och gå med i detta forum idag, medlemskapet är givetvis helt gratis.

Länk - http://www.swedishcoins.net/forum/

Välkomna!

 

MyntsidanOnline 2012-06-07

                                                                                                                                                                             

 

1/8 Riksdaler Specie 1830 och dess randskydd

Som samlare av varianter är det alltid en dröm då tillfällen att köpa sällsynta mynt dyker upp. För några dagar sedan hände det just mig, och nu kan jag äntligen presentera en intressant liten artikel om Karl XIV Johans 1/8 Riksdaler Specie serie från 1830. Mitt förra inlägg behandlade detta ämne en del, men nu tänkte jag gå mer djupgående i ämnet. År 1830 lanserades valören 1/8 Riksdaler Specie.  En rad olika modeller på randskydden tillverkades innan man slutligen blev belåten. Personligen så tycker jag att vissa varianter ur denna serie skulle platsa bättre in bland provmynten, då de egentligen aldrig var menade att komma ut i  cirkulation. I SMF anges totalt tre olika varianter från detta år, men det finns en fjärde variant som har upptäckts på senare år. Nedan följer ett antal bilder samt beskrivning av dessa randskydd,

riksdaler-1830-1.jpgriksdaler-1830-2.jpg

randskydd-3.jpg

Beskrivning av det nedersta randskyddet och upp,

Vertikalt räfflad rand - SMF 85 c (Den vanligaste typen)

Stjärnor och Bladornament - SMF 85a (XR)

Slät rand med nedsänkt räffling i mitten - SMF 85b (XR)

Vertikalt räfflad rand med nedsänkt räffling i mitten - Ej med i SMF (XR)

I mitt föregående inlägg så presenterar jag en koppling mellan randskyddet stjärnor och bladornamnet som också återfinns på 1/6 Riksdaler 1829 avslag i koppar, men på vertikalt räfflad rand. Den första tanken som dyker upp i mitt huvud är om det i så fall finns 1/8 riksdaler specie 1830 och en 1/6 Riksdaler 1829 i silver med denna kombination? Man ska aldrig säga aldrig, men svaret är antagligen nej.

 Ha en fortsatt trevlig sommar!

 

Myntsidanonline 2012-05-31

                                                                                                                                                                             

 

Randskyddet "Stjärnor och blad"

Nu har det gått ett tag sedan mitt förra inlägg så jag tänkte att jag skulle uppdatera bloggen med lite intressant läsning. Som jag tidigare har nämnt så samlar jag även på varianter och nu har jag hittat ett intressant sammanträffande när det gäller randskyddet " Stjärnor och blad". Detta randskydd förknippas oftast med 1/8 Riksdaler Specie 1830 (SMF 185a), men det förekommer även på ett annat mynt nämligen 1/6 Riksdaler 1829 i koppar. SMF boken behandlar detta mynt som ett avslag, men jag räknar det mer som ett provmynt. Nedanför jag tagit några jämförande bilder på ovan nämnda mynt.

1830-1.jpg1830-2.jpg

 

1830-3.jpg 

rd-1829-3.jpg

 

rd-1829-1.jpgrd-1829-2.jpg

Jag kommer att göra några fler inlägg under sommaren som berör varianter mm. så håll utkik!

 

MyntsidanOnline 2012-05-18

                                                                                                                                                                              

 

Intressant provmynt

Att samla provmynt är en utmaning då upplagorna oftast är väldigt små. Själv så började jag samla provmynt från Oscar I då min typsamling var komplett och sedan dess har många provmynt tillkommit. Ett mynt som jag fick chansen att köpa för ett par veckor sedan var 2 öre 1892 präglad i aluminium. Detta provmynt är präglat i 10 exemplar varav 8 exemplar finns i kungliga myntkabinettets samlingar. Man kan därför säga att detta provmynt är ytterst sällsynt med sina 2 exemplar på privat hand. En annan rolig sak är att samtliga exemplar har varierande vikt så man har antagligen präglat dessa exemplar samtidigt för att sedan utvärdera resultatet då aluminium är en väldigt lätt och mjuk metall.

 

2ore189.jpg2ore189-1.jpg 

Info:

Valör: 2 öre 1892

Metall: Aluminium

Vikt: 1,36 g (varierande)

Rand: Slät

SMF: P8

 

MyntsidanOnline 2012-03-25

                                                                                                                                                                                 

MyntsidanOnline fortsätter att växa!

Nu var det några månader sedan jag uppdaterade bloggen, men jag har under tiden fått flera mail från besökare som har velat sälja och värdera sina mynt och det är väldigt roligt! Under våren så har jag bland annat varit på MISAB 6 som antagligen blev deras hittills bästa auktion räknat till intäkter. Själv så hade jag tänkt bjuda på ett antal provmynt, men det blev inte alls så många som jag hade hoppats på. Detta gjorde inte så mycket nu i efterhand då jag bara 4 dagar senare fick chansen att förvärva 5 nya provmynt varav 2 ytterst sällsynta. Just nu så funderar jag på att öppna upp en ny sida för provmynt, avlag samt felpräglingar, men jag återkommer om detta vid ett annat tillfälle. En annan rolig sak är att antalet besökare på sidan har ökat kraftigt och nu också internationellt! Fortsätt därför att skicka in förslag på förbättringar och saker som du tycker ska finnas med på sidan.

Ha en fortsatt bra vår!

 

MyntsidanOnline 2012-03-17

                                                                                                                                                                                  

 

Årets sista inlägg

Under 2012 så kommer jag att uppdatera hemsidan med ett lite större galleri och även utöka fliken "regentlängd" med fler regenter och med tillhörande myntbilder. För tillfället så har jag inriktat mig på att samla provmynt, avslag samt varianter och främst från Bernadotteperioden 1818-nutid. Om ni har något av detta till salu så får ni gärna maila mig, [email protected]

Jag vill också tacka alla besökare under 2011 och för tillfället så har jag haft över 1000 besökare och fått massvis med mail. Fortsätt därför att maila frågor, tips och idéer.

Och tillsist - God fortsättning & Gott Nytt År!

Myntsidanonline 2011-12-31

                                                                                                                                                                                

  

1/6 Riksdaler 1783 REX/RXE - Avvikelse?

Jag har i veckan studerat mina exemplar av 1/6 Riksdaler 1783 både den vanliga typen med REX samt med felstavningen RXE. Det verkar som om varianten med RXE har ett överpräglat årtal då 3:an i årtalet är tjockare/fylld medan den vanliga typen har en öppen 3:a. Jag har studerat många vanliga 1783:or och inte hittat något exemplar med denna avvikelse. Däremot så har de 3 exemplar som jag har sett av RXE haft en tjockare/fylld 3:a. Är den någon annan som har någon idé om detta eller som har gjort denna upptäckt?

1783-rex.jpg                   1783-rxe.jpg

1/6 Riksdaler 1783 REX                                        1/6 Riksdaler 1783 RXE

  

2012-03-10 Efter att ha pratat med Christian Hamrin så har jag fått veta att 3:an är överpräglad på en 1:a.

 

MyntsidanOnline 2011-08-11

                                                                                                                                                                                

 

Äntligen sommar!

Nu verkar äntligen sommaren ha kommit och den verkar också stanna ett tag. Av gammal vana så vet jag att många myntsamlare/handlare tar ledigt fram till sensommaren och det börjar även synas på t.ex. tradera. Det blir mindre och mindre auktioner för varje vecka även om det ibland dyker upp några extra intressanta objekt. Nästa stora auktion blir även den till hösten då Myntauktioner i Sverige AB (MISAB) den 11 september håller sin 5:e auktion.

Själv så kommer jag att försöka att uppdatera min sida med lite mynt som jag har till salu. Dock så blir detta i mån av tid utifall det skulle bli en regnig dag ;) De mynt som jag först kommer att lägga ut är vanligare moderna mynt, men som ändå är svåra att hitta i felfri kvalité. Registrera er gärna att ta emot nyhetsbrev så får ni automatiskt ett mail då något nytt händer på sidan.

Jag önskar alla besökare en glad sommar!

 

MyntsidanOnline 2011-06-10

                                                                                                                                                                                  

 

Brittisk man fann romersk jätteskatt

Plötsligt pep metalldetektorn. Skattletaren Dave Crisp började gräva i jorden – och hittade 52 000 romerska mynt. Värde: Drygt 37 miljoner kronor. De romerska mynten, som tros härröra från 200-talet, hittades nedgrävda i ett fält i Somerset i sydvästra England. Det var i april i år som skattletare Dave Crisp gjorde sitt livs fynd – men först nu har skatten blivit känt för allmänheten.

– Jag har gjort många fynd genom åren, men det här är min första riktiga myntskatt, säger Crisp till BBC.

Grävde i leran

Till sin hjälp hade han en metalldetektor. Plötsligt gav den ifrån sig en konstig signal. Dave Crisp började gräva i leran. Han hann få upp cirka 20 mynt innan han upptäckte att de låg i ett lerkärl. Då tillkallade han experthjälp. Det får han nu stort beröm för:

– Eftersom Mr Crisp motstod frestelsen att gräva upp mynten har det gett arkeologer möjlighet att försiktigt gräva upp kärlet och dess innehåll, och på så sätt säkerställa att bevisen kring hur de begravdes bevarades, säger Anna Booth, från Somersets landsting, till BBC.

Oklart med belöning

Lerkärlet visade sig innehålla över 52 000 mynt – en av de största skatterna i sitt slag som någonsin hittats i Storbritannien. Arkeologer vid British Museum har sedan fyndet gjordes gått igenom skatten. Enligt nyhetsbyrån AP är skatten värderad till cirka fem miljoner dollar, eller drygt 37 miljoner kronor. Nu ska beslut tas om vilken institution som ska få ta hand om skatten, hur mycket den kommer att kosta – och hur mycket ersättning Dave Crisp ska få.mynt4-1235240l1.jpg

Artikel hämtad från Aftonbladet

 

MyntsidanOnline 2011-02-09

                                                                                                                                                                                

Hittade miljonskatt - på åkern  

Den ärliga estlänningen som gick och grävde i en åker snubblade plötsligt över en halvtrasig lerkruka. I den låg 1 329 silvermynt. Flera av dem visade sig vara svenska – och tusen år gamla. Nu får mannen närmare en miljon kronor som tack. Fyndet gjordes den 16 augusti i fjol, men först nu är hela värdet av upptäckten klar. En estlänning, som vill vara anonym, gick och grävde på en åker i Estland när han plötsligt stötte på den gamla lerkrukan som var fylld av gamla mynt. 1 329 stycken, för att vara exakt. Och dessutom nio andra silverföremål.

Tusen år gamla   

Mannen beslutade sig för att lämna in den upphittade skatten till den estniska regeringen – som häpnade över fyndet. Mynten, som kom från Tyskland, England, Sverige, Danmark, Ungern och Italien visade sig vara riktiga antikviteter. Nu har regeringen beslutat sig för att belöna mannen. I enlighet med estnisk lag får en person som hittar – och lämnar in en antik skatt till myndigheterna – en belöning som motsvarar hälften av värdet, skrev man på regeringens hemsida. En expert har värderat att fyndet är värt 198 126 euro (1 744 072 kronor). Mannen får därmed närmare 900 000 kronor i belöning. Inte illa för ett land där genomsnittslönen är 6 681 kronor per månad.

mynt-1386495l1.jpg

Artikel hämtad från Aftonbladet

 

MyntsidanOnline 2011-02-09

                                                                                                                                                                                

Julius Haganders samling

Den 17:e mars så auktioneras del 1 av Julius Haganders enastående samling ut av Nordlinds Mynthandel i samarbete med Künker. Samlingen kommer att delas upp i flera delar och består av både svenska samt utländska objekt. För mer information gå in på www.norlindsmynt.se, där går det nu också att ladda ner auktionskatalogen.

 

MyntsidanOnline 2011-02-08

                                                                                                                                                                                   

Auktioner mm. 2011

Nordlinds Mynthandel/Bonde

Efter senaste och sista bonde auktionen som hölls den 19/11 så ser man ett otroligt ökat intresse för numismatik. Jag kunde tyvärr inte närvara själv men ropade in några objekt via en vän. Många otroligt svåra och fina mynt auktionerades ut och om man ville bli ägare till någon av dessa rariteter så fick man betala följande,

Nr.   Valör:          År:               Myntherre:            Utropspris:          Slutpris:   

67    1 Daler         1535             Gustav Vasa           60.000 kr             135.000 kr

96    16 öre          1557             Gustav Vasa           80.000 kr             170.000 kr

132  1 Daler         1594             Sigismund              75.000 kr             320.000 kr

136  1 Daler         1587             Karl (IX)                  250.000 kr           640.000 kr

139  3 Daler         1599             Karl (IX)                  150.000 kr           530.000 kr

183  2 Riksdaler   1649             Kristina                  100,000 kr           780.000 kr

212  1 Dukat        1658             Karl X                     60.000 kr            175.000 kr

358  2 Riksdaler   1727             Fredrik I                  50.000 kr            145.000 kr

514  1 Dukat        1844             Oscar I                   15.000 kr             77.000 kr

På ovanstående slutpriser tillkommer även 20% i provision.

Jag skulle vilja passa på att tacka Ulf Nordlind och Hans Hirsch för väl genomförda auktioner och högklassig kvalitetsbedömning. Nu ser jag fram emot Ulf Norlinds nästa uppdrag som är att sälja Julius Haganders enastående samling och antagligen den största privatägda samlingen av svenska mynt. Denna första delen av denna auktion kommer att äga rum i mitten av mars 2011. Mer information hittar ni på http://www.nordlindsmynt.se/

Aurum Myntauktioner AB

Först ut att hålla myntauktion 2011 är Aurum auktioner som håller sin 7:e auktion den 27 februari. Katalogen har ännu inte utkommit  och inlämn ing pågår fortfarande, men mer information finns på http://www.aurumauktioner.se/ där också webbkatalogen kommer att publiceras inom kort, så håll utkik.

Myntauktioner i Sverige AB

MISAB håller sin 4:e myntauktion i mitten av mars 2011. Inlämning pågår fortfarande till denna auktion men håll utkik på http://www.myntauktioner.se/ för mer information.

Som ni ser så har vi numismatiker mycket att se fram emot i början av det nya året

 

MyntsidanOnline 2011-02-08

                                                                                                                                                                                   

Nyhethetsbrev

Nu kan du premenuera på myntsidanonlines nyhetsbrev. Skriv in din e-post i rutan nedanför så får du alltid den senaste nyheterna från oss! 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)